S vama i za vas od 1936 godine...
Tijekom ovih 80 godina naše Društvo postupno je razvijalo svoju djelatnost, te je pored brojnih poteškoća izraslo u uzorno dobrovoljno vatrogasno društvo.

Tijekom ovih 80 godina naše Društvo postupno je razvijalo svoju djelatnost, te je pored brojnih poteškoća izraslo u uzorno dobrovoljno vatrogasno društvo.

22. ožujka davne 1936. godine održana je osnivačka skupština Vatrogasne čete Makarska kojoj je prisustvovalo 40 članova.

22. ožujka davne 1936. godine održana je osnivačka skupština Vatrogasne čete Makarska kojoj je prisustvovalo 40 članova. Tijekom ovih 70 godina naše Društvo postupno je razvijalo svoju djelatnost, te je pored brojnih poteškoća izraslo u uzorno dobrovoljno vatrogasno društvo.

Prva vatrogasna četa
Prva vatrogasna četa

 

Vatrogasno vozilo
Vatrogasno vozilo

Zahvaljujući velikim naporima članstva i čelništva Društvo je postiglo izvanredne rezultate, te se ubraja u jedno od najbolje organiziranih i opremljenih vatrogasnih organizacija na području naše županije. Poseban ugled Društvo uživa na području Makarskog primorja, gdje je uvijek spremno pravovremeno pružiti pomoć kako građanima tako i turistima koji tijekom ljeta borave na našoj rivijeri.

U bezbrojnim vatrogasnim i drugim intervencijama spašeni su brojni životi i imovina neprocjenjive vrijednosti. Također je velik doprinos Društva u unapređenju zaštite od požara i vatrogastva, te u gašenju i spašavanju na području cijele Dalmacije.

Društvo je poseban značaj imalo u tijeku II. Svjetskog rata, kada su vatrogasci čuvali svoj grad, te nakon teških bombardiranja spašavali nastradale građane i njihovu imovinu. I u Domovinskom ratu naše se je Društvo posebno iskazalo. Od mjeseca rujna 1991. godine uvedena je stalna služba dežurstva, a istovremeno 40 operativnih članova sudjelovalo je u Zboru narodne garde i u 156. brigadi Hrvatske vojske. Kada je 1991. godine neprijateljsko zrakoplovstvo JNA u dva navrata raketiralo TV repetitor na Biokovu, naši su vatrogasci, koji su bili smješteni ispod samog repetitora, unatoč neposrednoj opasnosti i životnoj pogibelji požrtvovno gasili požare nastale nakon raketiranja. Naši vatrogasci također su u ratnim uvjetima aktivno sudjelovali u gašenju požara na Južnom bojištu na području Slanog kod Dubrovnika. Po oslobođenju dubrovačkog područja 30 naših operativnih članova sa vozilima i opremom dva su mjeseca radili na sanaciji terena i 96 dana su opskrbljivali vodom naselja u okolici Dubrovnika.

U tijeku 1992. godine kada je na Makarsko primorje došao veliki broj prognanika i izbjeglica naši su se članovi među prvima uključili u zbrinjavanje istih. Isto tako u tijeku najtežih ratnih zbivanja Društvo je organiziralo humanitarnu pomoć vatrogascima Ðakova, Dubrovnika i Mostara, a također je sudjelovalo i u organizaciji Konvoja za Dubrovnik. Odmah nakon oslobađanja Knina 5. kolovoza 1995 godine. naši članovi sa opremom upućeni su u Knin, a 8. kolovoza i u Drniš gdje su ostali sve do 20. rujna uspješno obavljajući razne zadaće.

Društvo je posebno zaslužno za razvoj vatrogastva na Makarskom primorju. Zaslugom tadašnjeg vodstva Društva osnovan je Vatrogasni savez Općine Makarska, a osnovana su i vatrogasna društva u Brelima, Baškoj Vodi, Tučepima, Podgori, Živogošću, Drveniku, Promajni i Vrgorcu u čijem je osnivanju odgovarajuću pomoć dalo i naše Društvo.

 

Predsjednik DVD-a grada Makarske na otvaranju izložbe povodom 70.-te obljetnice osnutka Društva
Ivo Milunović - predsjednik DVD-a Makarska (2005.-2016.)

 

Zahvaljujući velikim naporima članstva i čelništva, Društvo je postiglo izvanredne rezultate, te se ubraja u jedno od najbolje organiziranih i opremljenih vatrogasnih organizacija na području naše županije.Predsjednik DVD-a Makarska - Ivo Milunović

 

Društvo također razvija prijateljske odnose sa vatrogasnim društvima na području Republike Hrvatske i Europe pa tako ima prijateljske odnose sa DVD Hrašće kod Zagreba, DVD Ðakovo, DVD Energa Ðakovo, DVD Ravno na Koroškem u Sloveniji i Vatrogasnim društvom iz njemačkog grada Neumarkta. Društvo je među prvima u Hrvatskoj još 1975. godine organiziralo Službu za spašavanje u prometnim nesrećama, a isto tako i ekipu za spašavanje na moru sa grupom ronioca.

U Društvu sada djeluje 78 operativnih članova. Značajno je napomenuti da su to pretežno mladi ljudi. U Društvu se posebna pažnja posvećuje njihovom osposobljavanju, a vodi se i briga o stalnom učlanjivanju mladih članova, posebno kroz suradnju sa školama, čime se i osigurava budućnost Društva. Društvo je također dobro tehnički opremljeno i iz Programa Vlade RH uz podršku grada Makarske nabavljena su četiri nova vatrogasna vozila. Uređen je Vatrogasni dom u čemu su velik doprinos kroz dobrovoljni rad dali sami članovi Društva.

 

Povelja Predsjednika RH
Povelja Predsjednika RH

 

Za dugogodišnji uspješan rad i doprinos u Domovinskom ratu Društvo je dobilo brojna priznanja od kojih se posebno ističe POVELJA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE.

Web stranica dvd-makarska.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.